Ondersteuning voor Wordfeud
Wij onderhouden de woordenlijst voor Wordfeud.
Ga naar wordfeud.taaltik.nl om op te vragen wat er met een woord aan de hand is.
Daar kunt u ook suggesties doen voor aanpassingen van de woordenlijst.
Elke woordenlijst is anders. Wij maken woordenlijsten op maat voor onze klanten. De woordenlijsten zullen dus verschillen, afhankelijk van de keuzes van de klant.
Wordfeud heeft gevraagd de officiële regels van de Scrabblebond te volgen. Maar omdat veel spelers die vreemd vinden, kan het best zijn dat dat anders gaat worden.
Andere klanten kiezen voor een opzet waarin ze allle 'normale' woorden willen hebben.
Hieronder proberen we de gemeenschappelijke basis, maar ook de verschillen aan te geven.
Ons uitgangspunt is dat een woord Nederlands, correct moet zijn en bestaand.
Dat lijkt eenvoudig, maar zelf over 'correct' en 'Nederlands' zijn de taalgeleerden het niet altijd eens. Over een klein deel van de woorden is discussie. Wij hanteren de 'groene', officiële spelling, zoals vastgesteld door de Taalunie. Dat wil niet zeggen dat we het daar altijd mee eens zijn, maar het is nu eenmaal de officiële standaard.
In twijfelgevallen slaan we (onder andere) na in het 'Groene boekje' ofwel woordenlijst.org.
Over 'bestaand' kan ook worden gediscussieerd. Wij hanteren hier het aantal keren dat het woord (correct gebruikt) te vinden is in onze eigen 'oogst' van hedendaagse teksten. Dat het woord ergens door Google te vinden is zegt niets; Google vindt foute woorden volop, en correcte woorden soms niet.
Wanneer één woord van een woordfamilie vaak genoeg voorkomt, nemen we alle regelmatige afleidingen ook op. Tenzij die onzinnig zijn.
• deur, deuren, deurtje, deurtjes; Min of meer 'dialectische' -ke-vormen als deurke en bijv. makkie meestal niet, tenzij ze in overtuigende hoeveelheden voorkomen en ook op woordenlijst.org te vinden zijn.
• rood, rode, roods, roder, rodere, roders, roodst, roodste; roden, roderen, roodsten alleen als ze echt redelijk vaak worden gebruikt (als zelfstandig naamwoord meervoud voor een groep mensen)..
• lopen, lopend, lopende, loop, loopt, liep, liepen, gehaald, gelopen, gehaalde; liept niet, lope alleen voor Wordfeud, lopenden, gehaalden alleen als ze overtuigend voorkomen in de oogst (als zelfstandig naamwoord voor een groep mensen).
• Van scheidbare werkwoorden worden ook de afgesplitste vormen opgenomen (dirkt van dirkt op).
• Bij werkwoorden is de antieke aanvoegende wijs in sommige woordenlijsten opgenomen (lope, neme). Die keuze is afgeleid van de van de Scrabblebond.
Eigennamen en afgeleiden daarvan zijn meestal niet toegestaan. Dat betekent dat elke eigennaam, van personen, plaatsen, organisaties, talen of een samenstelling daarmee, wordt geweigerd.
Soortnamen zijn wel toegestaan, waaronder soortnamen van dieren, die vaak nog ten onrechte met een hoofdletter worden geschreven.
Sommige eigennamen zijn afgezwakt tot soortnamen. Zo is er naast Maria ook 'een maria', naast het merk Prozac, 'een prozac'. Dit maakt het soms een lastige regel, vinden we zelf ook. Als u meer details wilt weten over wat en hoe rond hoofdletters, kunt u hoofstuk 10 van de 'technische handleiding spelling' van de Taalunie raadplegen. Die is te vinden op het Taalunieversum
Echte afkortingen spreek je heel anders uit dan je ze schrijft: ca. km, nl. Ze zijn alle niet toegestaan. Dat geldt ook voor de afgekorte meeteenheden (cm, ml, cc) en chemische elementen (Na, Cl)
Woorden die je (deels) gespeld uitspreekt (soms ook afkortingen genoemd), zijn in sommige woordenlijsten niet toegestaan. Hieronder vallen iq, btw, zmlk, tussen-s, e-mail.
Woorden die eigenlijk uit losse letters bestaan (letterwoorden), maar als woord worden uitgesproken (havo, mavo) zijn meestal weer wél toegestaan.
Woorden die alleen voorkomen in een vaste woordgroep, zijn in sommige woordenlijsten niet toegestaan. Denk aan 'heinde'.
De complete set taalregels voor Scrabble vind je bij de Scrabblebond, onder Taal.
(Deze regels verwijzen vaak naar één specifiek woordenboek. Wij respecteren de rechten van die partij, en gebruiken die naslag niet. Plagiëren is niet onze stijl.)
De meeste discussie gaat over korte woorden. Mensen die Scrabble spelen in competitievorm, of gewend zijn aan de daarbij gebruikte woordenlijst, merken soms het verschil met onze woordenlijsten. Wij proberen alleen aantoonbaar in deze tijd gebruikte woorden op te nemen. Sommige woorden in de officiële lijst van Scrabble zijn gewoonweg fout (ANE), andere ongelooflijk zeldzaam, dialect of anderszins uiterst ongebruikelijk. Sommige ontbreken onterecht. Dialect filteren we uit bij het selecteren van onze tekstverzameling, dus die woorden vallen bij ons weg.
Omdat die Officiële lijsten nogal wat antieke en ongebruikte woorden bevatten, zelfs dialect, wijken we gaandeweg steeds meer van die lijst af.
Ga naar wordfeud.taaltik.nl om op te vragen wat er met een woord aan de hand is.
Daar kunt u ook suggesties doen voor aanpassingen van de woordenlijst.